za 30 nov
special
wo 09 okt 2024
Panelgesprek: Onbeperkte toegang in de culturele sector
Sanne Arbouw, Alicia Hoost, Bas Roijen, Malou Vercammen & Gwen Sengers
Dit panelgesprek is interessant voor professionals van culturele instellingen, professionals in Zorg & Welzijn, beleidsmakers, studenten én (theater)makers die zich willen verdiepen in het toegankelijk(er) maken van Kunst & Cultuur voor mensen met een beperking.
Het panel bestaat uit:
Sanne Arbouw, Artistiek leider & oprichter van Speels Collectief, studeerde in 2016 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Om in haar voorstellingen een rijk palet aan perspectieven te kunnen tonen, werkt Sanne altijd met een zo divers mogelijke samenstelling van performers. Bij Speels Collectief maakt Sanne voorstellingen waarin ze normatieve ideaalbeelden bevraagt en niet of weinig gehoorde perspectieven een podium biedt. Sanne was ook medemaker bij Creative Access Lab in Haarlem 2024, een project van Toneelschuur en New Pack.
Alicia Hoost, Cultuurmaker & Erfgoedprofessional, studeerde af aan de Reinwardt Academie en brengt (museale)collecties dichter bij het publiek en het publiek dichter bij de collectie. Hoost streeft in het bijzonder naar toegankelijkheid van musea voor mensen met een (visuele) beperking. Daarnaast is zij als performer betrokken bij verschillende projecten die het doel hebben mensen met verschillende achtergronden en ervaringen dichter bij elkaar te brengen, waaronder The Black Archives.
Bas Roijen, Artistiek directeur Tiuri, heeft als doel om vanuit Tiuri's Theaterwerkplaats nieuw dans- en dramatalent te ontwikkelen, ongeacht hun beperking. Hij doet dit samen met choreograaf Jordi Dik. Spelers en dansers van Tiuri kunnen doorgroeien naar het reizende gezelschap Tiuri Compagnie, dat in veel theaters in ons land te zien is én regelmatig in de prijzen valt. In de zomer van 2024 is een delegatie van de Compagnie twee weken in huis geweest van dansgezelschap Hofesh Shechter, Londen.
Malou Vercammen, Toegankelijk Tilburg, vanaf de middelbare school ontdekte ze dat het voor mensen in een rolstoel of andere groepen zeker niet altijd makkelijk is binnen de samenleving. Dit inspireerde haar om hieraan bij te dragen. Daarom heeft ze Pedagogiek gestudeerd, zodat ze haar kennis en ervaring kon combineren om mensen te helpen en een verschil te maken. Dit doet ze al een aantal jaren bij Toegankelijk Tilburg, vanuit haar eigen bedrijf, waarbij ze haar ervaringsdeskundigheid inzet om meer bewustwording te creëren en de stad steeds toegankelijker te maken.
Gwen Sengers, Programmeur Jeugd & Educatie van Schouwburg & Concertzaal Tilburg programmeert het jeugd- en scholenaanbod in Tilburg. Ook voor het speciaal onderwijs is dit aanbod volledig toegankelijk en passend gemaakt. Daarnaast programmeert ze voorstellingen van sociaal maatschappelijk belang. Door deze te voorzien van contextprogrammering streeft ze naar impactvergroting en biedt gezelschap en publiek de gelegenheid het gesprek aan te gaan. Toegankelijkheid en inclusie zijn daarbij uitgangspunt.
Deze voorstelling heeft geen pauze.
Haal je tickets
woensdag 9 oktober
Prijzen
Ook interessant voor jou
za 07 dec