In 2024 maakten maar liefst 12.000 leerlingen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs de reis naar de Schouwburg & Concertzaal Tilburg, vaak voor het eerst. Zij bezochten een breed aanbod van 82 besloten educatievoorstellingenvoorstellingen, zoals De Piratenkoningin en Zonnetje in huis. Daarnaast bezochten CKV-leerlingen 56 reguliere voorstellingen. Van basisschoolklassen tot middelbare scholieren, de impact was groot: kunst werd niet alleen bekeken, maar ook besproken, geïnterpreteerd en verwerkt in creatieve workshops. Cultuureducatie is meer dan ooit een belangrijke factor voor het ontwikkelen van de verbeeldingskracht en het maatschappelijk bewustzijn van jongeren in Tilburg en omliggende gemeenten.
Een plek voor iedereen
“Ik wil dat de gang naar het theater en goed kunstonderwijs toegankelijk is voor alle kinderen van onze stad!”, vertelt Gwen Sengers, Programmeur jeugd & educatie. “Dit realiseren we door barrières te verlagen en ervoor te zorgen dat kinderen van alle achtergronden en situaties de kans krijgen om kunst en cultuur te ervaren én zich erin te herkennen“ Schouwburg & Concertzaal Tilburg werkt onder andere samen met scholen om cultuureducatie een vast onderdeel van het onderwijs te maken. De voorstellingen zijn net zo divers als de samenleving zelf, variërend van een voorstelling over een niet-bestaand geluksvogeltje tot een verhaal over een meisje in een AZC. “Zo wordt cultuur toegankelijk voor iedereen en geven we kinderen de kans de diversiteit van de wereld te ontdekken”, aldus Gwen Sengers.
De impact is groot
Cultuureducatie heeft een enorme impact op kinderen en jongeren. Educatie is meer dan enkel informatie leren en begrijpen, het is ook ‘de weg wijzen’ en ‘ervaren’. Ook als er aan onderwijspersoneel gevraagd wordt of hun jaarlijkse theaterbezoek iets bijdraagt, is het antwoord volmondig 'Ja!'. Voorstellingen zoals De Brieven van Mia, Pippi Powerrrr en Vreemde Eend , en Martin Luther King hebben veel teweeggebracht. Ze fungeerden als een krachtig startpunt voor lessen over Geschiedenis, Burgerschap en talloze kringgesprekken of mentorlessen. Ook buiten de klaslokalen om, is cultuureducatie een verrijking: "Kijken naar kunst is ook een kunst," zegt Gwen Sengers, "het helpt je je gevoelens te verhouden tot jezelf en de ander. Het bevordert creativiteit, sociale vaardigheden en zelfreflectie, en draagt bij aan het ontwikkelen van burgerschap en gemeenschappelijkheid. "
Steun cultuureducatie
Als ambassadeur maak jij cultuureducatie in Tilburg mogelijk. Dankzij jouw bijdrage kunnen ieder jaar zo’n 12.000 Tilburgse scholieren (vaak voor het eerst) de magie van theater ervaren. Daarnaast geniet je als ambassadeur ook van bijzondere extra's, zoals voorrang op de beste plekken, 10% korting op bijna alle concerten en voorstellingen, speciale rondleidingen, exclusieve evenementen en als partner zelfs fiscale voordelen. Word ambassadeur en koop jouw tickets voor het nieuwe seizoen met voorrang. Met ruim 400 voorstellingen en concerten in het nieuwe theaterseizoen is er volop keuze en draag je tegelijkertijd bij aan het culturele aanbod voor de Tilburgse jeugd.