Duurzaamheid Casey Horner

Duurzaamheid

Groen voor morgen

We zijn ons als organisatie bewust van de ecologische voetprint die we achterlaten. En hoewel we als podiumkunstinstelling nooit het meest duurzame theater van Nederland worden, kunnen we wel kiezen voor groen. Immers, een betere wereld begint bij organisaties die bewuste keuzes maken. En als er twee keuzes zijn, kiezen we altijd voor de meest duurzame.

Zowel voor als achter de schermen stimuleren we gasten en collega’s duurzame keuzes te maken. Ons Green Team is hierin een aanjager. Zij omarmen het Theatre Green Book, de richtlijn voor klimaatneutraal theater maken, en zorgen dat ‘groen en duurzaam’ op de interne agenda blijven staan. Ze inspireren collega’s mee te denken over hoe we het nog beter kunnen doen voor toekomstige generaties.

De gemeente Tilburg is eigenaar van het gebouw. Met hen zijn we voortdurend in gesprek wat we kunnen doen om onze gebouwen klimaat neutraler te maken.

Wat merk jij, onze gast, ervan?

Onze service is nog steeds zoals je van ons gewend bent. En toch veranderen er in de loop van tijd dingen. Zo is het aandeel drukwerk drastisch verminderd; en als we kiezen voor print doen we dat alleen klimaatneutraal en op FCS-papier. Kaartjes? Die hoef je niet te printen, maar toon je op je telefoon.

De website wordt groen gehost bij een partij met een energy effectiveness usage certificering, we maken gebruik van lazy loading en ruimen regelmatig op, om ervoor te zorgen dat we geen onnodige cloud-ruimte innemen.

Op het menu van Boove & Benee zie je ook dat we keuzes maken: 60% vega, duurzaam en lokaal. Onze kledingleveranciers gebruiken gerecycled materiaal en duurzame vezels als biologisch katoen en produceren vrijwel alles in Europa.

En als je ons komt bezoeken? Probeer dan – als het mogelijk is – op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Vinden we heel fijn!

Wat merk jij, onze gast, ervan? Jules van Iperen Jules van Iperen

Achter de schermen en in bedrijfsvoering

De plastic en papieren bekertjes zijn het pand uit, op alle plekken waterbesparende kranen en lampen op bewegingscensors. Op het moment zitten we midden de led-transitie; waarin we in alle ruimtes (de zalen én de foyers) verlichting vervangen. We maken gebruik van een gebouwbeheersysteem en verwarmen alleen de ruimtes waar daadwerkelijk mensen aanwezig zijn.

In de Schouwburg worden in het theaterseizoen ‘24-’25 alle luchtbehandelingskasten vervangen en wordt een warmtewiel op het dak geplaatst. Het seizoen erop is de Concertzaal toe aan een duurzame make-over. Dan worden ook daar de luchtbehandelingskasten vervangen door warme-koude-terugwinning. En – uitdagend! – het prachtige en omvangrijke lichtkunstwerk van Peter Struycken aan het plafond van de Concertzaal wordt verduurzaamd.